slideshow3 slideshow1 slideshow2

Grond Witlof


Grondwitlof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witlofwortel wordt omgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden getafeld en waaruit het “witte loof” terug te voorschijn schiet. Grondwitlof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem. Grondwitlof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Een kenmerk van grondwitlof is zijn vaste krop, weinig pit en minder bittere smaak.

 

Bij Puur Origine worden in de maand mei de witlofpennen gezaaid bij enkele biologische akkerbouwers. Deze verzorgen de gehele teelt tot dat de pennen rijp zijn en de gewenste dikte hebben behaald. Dan worden deze pennen gerooid in oktober of november en in houten kisten naar de kwekerij gebracht. Hier zullen ze worden gesorteerd en komen ze in de vriescel. Per week worden een aantal kisten ontdooit en de witlofpennen getafeld in bakken gevuld met grond. Deze bakken worden in een schuur met een bodemoppervlakte van circa 300 m2 uit een gezet. Daarna worden ze goed aan gewaterd zodat de pennen zich goed wortelen in de bakken en doorwortelen in de natuurlijke bodem van de schuur. Na circa 3 weken oogsten we de witlofkrop van de pen. Na de oogst wordt de inhoud van de bakken (de witlofpennen en de grond) afgevoerd naar de composthoop wat later weer zal worden gebruikt als voeding voor onder andere de paksoi.

 

De witlof wordt verpakt in door de klant gekozen materiaal. Hierna wordt deze terug gekoeld naar ongeveer 4 graden waarna het binnen enkel uren wordt opgehaald en wordt getransporteerd naar de afnemer.