slideshow2 slideshow3 slideshow1

Recepten

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Simpele witlofsalade

  

Ingrediënten 

 

 

     4 struikjes witlof;

     2 eetlepels mayonaise;

     3 eetlepels yoghurt;

     1 theelepel kerrie;

     Snufje zout;

     1 theelepel citroensap;

     1 theelepel suiker;

     10 rozijnen;

     1 banaan;

  

Bereidingswijze

 

Vooraf moet eerst de witlof schoongemaakt worden. Snijd de witlof in smalle repen. Maak een sausje van de mayonaise, kerrie, citroensap en de yoghurt. Doe er ook wat zout en suiker bij. Roer het sausje een aantal keer flink door. Snijd daarna de banaan in dunne plakjes. Als je dat gedaan hebt kunnen de rozijnen onder de kraan worden schoongespoeld. Laat ze vervolgens enkele minuten wellen in heet water. Pak een grote kom en doe hier alle ingrediënten in, ook het sausje. Roer alles een aantal keer goed door. Je kunt het geheel garneren met ingrediënten naar wens.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Witlofstamppot met feta

Ingrediënten   

500g kruimige aardappels, voorgeschild;

100 ml crème fraîche;

6 stronken witlof;

1 bosje bosui;

olijfolie om in te bakken;

 

Gekaramelliseerde sinaasappel

2  handsinaasappels;

1 klontje boter;

1 el honing;

0.5 bosje dragon;

65 g walnoten;

 

Witlofstamppot

      Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Giet af en stoom droog. Pureer de aardappels met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met de crème fraîche. Breng de puree op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Halveer de witlof in de lengte, verwijder de kern en snijd de witlof in stukken. Snijd de bosui in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de witlof en de bosui in circa 5 minuten gaar. Rooster de walnoten circa 5 minuten in een droge pan. Verkruimel de feta. Meng de walnoten door de witlof en breng het geheel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Roer de witlof en de feta door de puree.

Gekaramelliseerde sinaasappel

Verwijder de schil van de sinaasappel en snijd de partjes los. Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de honing toe en laat circa 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de sinaasappelpartjes toe en laat circa 3 minuten koken.  Pluk en snijd de dragon fijn. Roer de dragon door de sinaasappelpartjes. Breng op smaak met een beetje zout.

Serveren

Verdeel de witlof over de borden en schep de gekaramellisserde sinaasappel eroverheen.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Witlof met honing en tijm

 

   

Ingrediënten

 

4 stronkjes witlof;

enkele takjes tijm;

olijfolie;

25 g pijnboompitten;

4 eetlepels vloeibare honing; 

zout; 

 

Bereidingswijze

Snij het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. De binnenste blaadjes zijn erg klein; haal die niet uit elkaar, maar snij het complete hart in de lengte in vier parten. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit wat olijfolie in een wok. Doe de pijnboompitten erin en bak ze zachtjes lichtbruin. Doe de witlof, tijm en wat zout erbij en zet het vuur hoger. Bak al omscheppend in 4-5 minuten beetgaar. Voeg op het laatst de honing toe. Lekker te combineren met gebakken aardappeltjes en stukje rundvlees of varkenskoteletje, wat sneller te bereiden is.

Witlof tip

Voeg aan roerbak witlof een schep appelstroop, een gesnipperd appeltje en/of eventueel wat rozijntjes toe. Dan wordt het gerecht zoet en dit is heerlijk voor (kleine) kinderen.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------